Få overblikket  

Få overblikket over events og aktiviteter på Øhavsmuseet, i Arresten, på Kaleko Mølle og i det fri. Året igennem kan du se frem til foredrag, ture i det fri, børneaktiviteter og meget meget mere.

STRIK & ROSÉ – EN HUE FRA LYØ  

Nyd sommeren med noget af det bedste der findes: Rosé, Strik, Historie og havudsigt.

Tag plads på terrassen ved Øhavsmuseet og tag strikketøjet frem, mens du har mulighed for at købe rosé, sodavand eller kaffe.

Vi sætter fokus på de fantastiske brogede huer. Tidligere strikkede man forskellige huer alt efter hvilken egn, man kom fra. Det var huer med fællestræk – og alligevel var der forskel på en broget hue fra Lyø og en fra Horne. De fleste af dem havde en korkprop indsyet, så huen flød på vandet, hvis man tabte den.

Med jeres hjælp vil vi gerne hylde de gamle huer, og tage dem op her igen i en 2024-version.

Torsdag den 25. juli og den 29. august kl. 16 – 18.

FYN RUNDT FOR TRÆSKIBE

Om eftermiddagen d.25. juli lægger de mange flotte træskibe, der sejler Fyn rundt, til i Faaborg havn. Kom ned på Øhavsmuseet, der ligger lige ud til havnebassinet. Kl. 18 – 21.00 sætter vi baljer frem til de mindste, der kan sætte små skibe i søen. De lidt større børn kan binde knob og lave en nøglering, så længe lager haves. Både søulke og landkrabber er velkomne!

Det sker den 25. juli, hvor museet har åbent kl. 10 – 21.

TILBAGE TIL STENALDEREN 

Velkommen til bopladsen! Her kan du lege dig 6.000 år tilbage i tiden. Kryb ind i teltet, og tag stenaldertøj på. Se dig omkring, og mærk på de forskellige skind. Genkender du de dyr, jægerne har nedlagt? Ved bålpladsen kan du selv gå på jagt efter spændende historier om stenalderfolket. Har du også lyst til at tage med dem på fisketur? Så hop op i den indendørs stammebåd. Nu kan du høre fortidens stemme fortælle, hvordan de fangede fisk ude på Faaborg fjord. Husk at sige ’haj’ til den lille hval.

Aktiviteten er gratis.

Dato: 7. juni – 11. august
Sted: Øhavsmuseet, Havnegade 3, Faaborg

Knæk Koden 

Prøv Arrestens nye mysterie-leg. En arrest er for mange et ukendt land. Her er celler, gange, luger og låse. Aflukkede gårde, gyder og domme. Trådhegn og nøgler. Tårer og lettelse.
Her kan man så let fare vild.

Kan I finde vej gennem Arrestens celler, gård og retslokaler og til sidst åbne pengeskabet og få jeres ”Billet til Friheden”?

Prøv den nye mysterie-leg, der særligt er velegnet for familier med børn i alderen 6-10.

Pris: 40 kr.
Fra 29 juni

Rundvisning bag tremmer

Kom med rundt i Arresten og få alle de gode historier fra fangegård, celler og retslokale! Hvorfor ender man i Arresten og hvordan er det at arbejde der? I anledningen af sommerferien foregår rundvisningen i børnehøjde, men alle er velkomne. Rundvisningen er gratis, når billetten er betalt.

Fra uge 27 –  32 er der tirsdag og torsdag rundvisning i Arresten kl.11.

PLAST – en velsignelse eller forbandelse

Plast – velsignelse eller forbandelse?
Dette spørgsmål har mange stillet sig på det sidste, og det bliver nu belyst i en ny ”pop up – udstilling” på torvet i Faaborg.

Det er blevet nærmest umuligt at klare en dagligdag uden at komme i kontakt med plast. Sådan har det ikke altid været. Vores forgængere brugte træ, papir, glas og metal til mange af de ting, vi i dag bruger plast til. Derfor er plast også blev en del af vores fælles historie.

Udstillingen åbner 23. august.

HAVETS BØRN 

Vi har samlet børnenes stemmer fra stenalderen til nutiden. De vil fortælle dig om oplevelsen af at være barn på en af øerne i Det sydfynske Øhav. Når du besøger de naturskønne øer, er der samtidig masser at lave. Hør de sjove aktivitetsforslag, og prøv kræfter med alt fra at finde harer til at bygge en dæmning.

 

Nøkken og Ellepigen

”Nøkken & Ellepigen” er en ny vandrerute, hvor opsatte lyd-installationer fører nutidens mennesker ind i fortidens sagn og overtro. Målgruppen er større børn, og mixet mellem en fantastisk natur og mødet med bl.a. magiske væsner som ellepiger og Nøkken, skaber en fascinerende og til tider uhyggelig naturoplevelse, der viser, hvordan fortidens mennesker havde forestillingen om mytiske væsner helt inden på livet.

Mammut trail

Hop på din mountainbike i Svanninge Bakker og oplev det helt nye Mammut Trail.
En helt unik MTB-tur, hvor du følger i mamuttens fodspor.

Vandets Veje

Tag ungerne med på et magisk eventyr, og oplev Danmarks første børne-vandreruter med vandbane og lytteposter, hvor I kan høre 9 små og sjove fortællinger om vandets betydning for os allesammen. Start ved Kaleko Mølle, Danmarks ældste vandmølle, og lad opdagelsesrejsen begynde. 

Faaborg farvelagt

KOM TIL BOGLANCERING OG FOREDRAG

Ny lokalhistorisk bog viser Faaborg i farver. Bogen er blevet en realitet, fordi ny teknologi har gjort det muligt at farvelægge billeder fra Faaborg og omegn, som hidtil kun har eksisteret i sort/hvid.

Den 4. september kl. 19. 30 kan du derfor høre museumsdirektør Peter Thor Andersen og museumsinspektør og arkivleder Tissel Lund Jacobsen fortælle om udvalgte billeder fra bogen. Bogen har fået titlen ”Faaborg Farvelagt”.

Alle er velkomne til foredraget, og det er gratis at deltage.

TAPAS DM I Issvømning 

Fællesspisning under DM – tapas, vin og istids-quiz

Tag med til fællesspisning for deltagere ved DM i issvømning den 25. januar 2025. Efter dagens strabadser i det kolde bassin, venter fællesspisning på Øhavsmuseet. Få varmen ved den store brændeovn og glæd dig til tapas og vin. Aftenen byder også på en quiz, hvor der er garanti for, at alle kan være med.

Fællesspisningen er forbeholdt deltagere ved DM samt pårørende.

NATUR-TIPS

Natur- tips giver gratis naturoplevelser.
Se den inspirerende serie af filmportrætter med mennekser, der bruger naturen til at finde ro, spænding og store oplevelser – alene eller sammen med andre.

Kom i nærkontakt med dig selv og naturen!

Øhavsmuseet har her samlet en masse gratis tips til dig, der vil i gang med at bruge naturen på egen hånd.

under isen

Under Isen er en dramatiseret audiowalk. Det er teater, der opføres, når det passer dig, og som bruger den smukke sydfynske natur som scenografi. Sammen med arkæologen Sofie går du fra Faaborg by og op i de istidsbakker, der skærmer byen.

Mærk dit eget hjerte banke, mens du vandrer opad med en forelsket H.C. Andersen i ørerne. Nyd duften af fyrretræerne, mens hans udkårne Riborg Voigt læser højt af deres breve. Og mærk brisen i de fynske alper, som bjergtog det berømte kunstnerpar Anna og Fritz Syberg.

Museum for indre og ydre landskaber.
Din indgang til historien.