Aktiviteter

TAG PÅ EVENTYR ÅRET RUNDT

På Øhavsmuseet kan du opleve eventyret hele året rundt. Lad dig inspirere af de forskellige aktiviteter på både museet og i den skønne sydfynske natur.

FILOSOFI FESTIVAL MED HØJT HUMØR

Kom og vær med til at skabe filosofiens folkemøde på Sydfyn! Med overskriften ”Højt humør og dyb faglighed” inviteres du til festival på Øhavsmuseet, hvor filosofi, fest og leg går op i en højere enhed. Er du nysgerrig på livets store spørgsmål og dilemmaer, så glæd dig til en underholdende dag med oplæg og dialog. Her kan du selv bidrage, reflektere og blive klogere. Programmet slutter kl. 18 med afterparty i Tulipbygningen, inkl. mad og dans.

Bag arrangementet står Dolphin Philosophy og EdTalk. Se hele programmet og køb billet her.

Tid: Lørdag d. 23. september kl. 12 – 18
Sted: Havnegade 3, Faaborg

SPIS, LYT OG MÆRK

Spis, Lyt og Mærk en familiedag i Pipstorn Skov.

Pak tæppet, drikkedunken og familien sammen, og oplev natur, musik og mad i én skøn forening. Nu kan I tage med Geopark Det Sydfynske Øhav ud i naturen, hvor kvartetten Høst underholder, og kokken sørger for en lækker, familievenlig picnic. På programmet er også en mini-vandretur med Øhavsmuseets guide Anne Rosenberg, der glæder sig til at tage jer med på en fortidsrejse blandt Pipstorns smukke gravhøje.

Se hele programmet, og køb billet her.

Pris: Voksen 175 kr. Barn (3-12 år) 50 kr. Familiebillet (2 voksen + 2 børn) 395 kr.
Tid: Søndag d. 8. oktober kl. 11 – 15
Sted: Pipstorn Skov, Lucienhøj 26, Faaborg

 

EVENTYR I EFTERÅRSFERIEN

Oplev et fortryllende folkeeventyr i efterårsferien.

Tag plads rundt om brændeovnen på Øhavsmuseet, mens du lytter til ”De vilde svaner”. Eventyret er faktisk et folkeeventyr helt tilbage fra 1100-tallet, men i 1838 blev det gendigtet af H.C. Andersen. Det handler om en prinsesse og hendes elleve brødre, der bliver udsat for trolddom. De bortvises fra det slot, der er deres barndomshjem, og naturen bliver deres nye hjem. Glæd dig til at høre – og mærke, hvad der møder dem uden for slottes mure. Lykkes det dem at bryde trolddommen?

Udover at det altid er hyggeligt at lytte til en spædende historie, så er essensen i eventyret også evig aktuel. Holder man fast i sin overbevisning, så sejrer det gode til sidst!

Historien er for alle børn fra ca. 5-8 år.

Tid: Mandag d. 16. til fredag d. 20. oktober kl. 11 og 14.30
Sted: Havnegade 3, Faaborg

RUNDVISNING I EFTERÅRSFERIEN  

Tag med Øhavsmuseets guide på rundtur i Arresten og hør, hvorfor en arrest er et særligt fængsel.

Hvorfor blev man spærret inde i en arrest i gamle dage? Og bliver man det stadig? Er der mon nogen, der er stukket af fra arresten i Faaborg? Vi følges ad, mens vi kigger på fangegården, de tre etager med celler og til sidst retssalen, hvor forbryderne blev dømt.

Rundvisningen er inkluderet i billetten og henvender sig til børnene og deres voksne.

Pris: 75 kr. for voksne. Gratis adgang for børn (u. 18)
Dato: mandag d. 16. til fredag d. 20. oktober kl. 13
Sted: Torvet 19, Faaborg

Arkitekt tanker 

Klub Ø arrangement:

Tag med museumsdirektør Peter Thor Andersen helt ind i Øhavsmuseets maskinrum – præcis på et tidspunkt, hvor flere arkitekter har budt på det kommende projekt med at udbygge museet. Opgaven har lydt på at skabe den helt rigtige udvidelse til glæde og gavn for både lokalsamfundet og besøgende fra ind- og udland.

Pris: “Arkitekt tanker” er gratis for Klub Ø medlemmer. Husk at booke plads, og medbring medlemskort. Er du ikke allerede medlem af Klub Ø, kan du nemt blive det her.
Dato: torsdag 26. oktober kl. 19.30 – 21.00
Sted: Havnegade 3, Faaborg

Fund fra Sommerfuglen 

Klub Ø arrangement:

Kom tæt din fortid, når Øhavsmuseets arkæolog Nina Boutrup tager dig på en spændende tidsrejse medudgangspunkt i de mange udgravninger ved “Sommerfuglen I og II” i Sdr. Nærø. De mange fund, som stammer lige fra bondestenalderen og til vikingetiden, er med til at tegne et billede af vores forfædres levede liv.

Pris: “Sommerfuglen” er gratis for Klub Ø medlemmer. Husk at booke plads, og medbring medlemskort. Er du ikke allerede medlem af Klub Ø, kan du nemt blive det her.
Dato: torsdag 9. november kl. 19.30 – 20.30
Sted: Havnegade 3, Faaborg

Fyrstedatteren 

Klub Ø arrangement: Se ny dato for foredraget!

Fyn var ikke kun et barbarisk udsted i jernalderen. Barbarisk, måske, men bestemt ikke et udsted. Fundet af kvindegraven i Årslev taler sit tydelige sprog. Den døde kvinde var rig, og hun var fremmed. Kom og hør om Fyrstedatteren, levendegjort af museumsinspektør Nicolai Garhøj Larsen, Efter foredraget er der mulighed for at stille spørgsmål, og caféen er åben i pausen.

Pris: “Fyrstedatteren” er gratis for Klub Ø medlemmer. Husk at booke plads, og medbring medlemskort. Er du ikke allerede medlem af Klub Ø, kan du nemt blive det her.
NY dato: tirsdag 23. januar 2024 kl. 19.30 – 21.30
Sted: Havnegade 3, Faaborg

HAVETS BØRN 

Vi har samlet børnenes stemmer fra stenalderen til nutiden. De vil fortælle dig om oplevelsen af at være barn på en af øerne i Det sydfynske Øhav. Når du besøger de naturskønne øer, er der samtidig masser at lave. Hør de sjove aktivitetsforslag, og prøv kræfter med alt fra at finde harer til at bygge en dæmning.

 

10.000 ÅR MED ØHAVET

Hvordan formede livet sig omkring Det Sydfynske Øhav for 100 år siden, ja, endda for 10.000 år siden? Har der altid boet mennesker på Lyø, og hvor meget anderledes er det at bo på en ø i forhold til en landsby på det fynske fastland? Museumsinspektør på Øhavsmuseet Tissel Lund-Jacobsen tager dig med på en tidsrejse gennem 10.000 år, hvor fortællingen udspiller sig både over og under havets overflade. Kom og hør historien om det smukke, men også livsfarlige øhav.

Foredraget er en del af Faaborg-Midtfyn Bibliotekernes temadage i Tulipbygningen, der også byder på servering af ‘alt godt fra havet’. Temadagene er en forsmag på de aktiviteter, du vil opleve, når biblioteket i 2027 flytter permanent ind i Tulip-bygningen.
Tid: Lørdag den 19. august kl. 10 – 11
Sted: Tulip-bygningen, Havnegade i Faaborg
Det er gratis at deltage.

Nøkken og Ellepigen

”Nøkken & Ellepigen” er en ny vandrerute, hvor opsatte lyd-installationer fører nutidens mennesker ind i fortidens sagn og overtro. Målgruppen er større børn, og mixet mellem en fantastisk natur og mødet med bl.a. magiske væsner som ellepiger og Nøkken, skaber en fascinerende og til tider uhyggelig naturoplevelse, der viser, hvordan fortidens mennesker havde forestillingen om mytiske væsner helt inden på livet.

Mammut trail

Hop på din mountainbike i Svanninge Bakker og oplev det helt nye Mammut Trail.
En helt unik MTB-tur, hvor du følger i mamuttens fodspor.

Vandets Veje

Tag ungerne med på et magisk eventyr, og oplev Danmarks første børne-vandreruter med vandbane og lytteposter, hvor I kan høre 9 små og sjove fortællinger om vandets betydning for os allesammen. Start ved Kaleko Mølle, Danmarks ældste vandmølle, og lad opdagelsesrejsen begynde. 

NATUR-TIPS

Natur- tips giver gratis naturoplevelser.
Se den inspirerende serie af filmportrætter med mennekser, der bruger naturen til at finde ro, spænding og store oplevelser – alene eller sammen med andre.

Kom i nærkontakt med dig selv og naturen!

Øhavsmuseet har her samlet en masse gratis tips til dig, der vil i gang med at bruge naturen på egen hånd.

under isen

Under Isen er en dramatiseret audiowalk. Det er teater, der opføres, når det passer dig, og som bruger den smukke sydfynske natur som scenografi. Sammen med arkæologen Sofie går du fra Faaborg by og op i de istidsbakker, der skærmer byen.

Mærk dit eget hjerte banke, mens du vandrer opad med en forelsket H.C. Andersen i ørerne. Nyd duften af fyrretræerne, mens hans udkårne Riborg Voigt læser højt af deres breve. Og mærk brisen i de fynske alper, som bjergtog det berømte kunstnerpar Anna og Fritz Syberg.

Museum for indre og ydre landskaber.
Din indgang til historien.