Geopark Besøgscenter

BESØGSCENTER FOR UNESCO GLOBAL GEOPARK

Øhavsmuseet er stolt af at være valgt som besøgscenter for det nyudnævnte UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav for Faaborg-Midtfyn kommune. Besøgscentret fortæller historien om den dramatiske havstigning i slutningen af sidste istid. Isen skabte et unikt landskab, der har defineret områdets natur og kultur gennem 10.000 år.

Også museets udstilling ”Mærk dig selv” er en hyldest til menneskets forhold til naturen gennem årtusinder – lige fra stenalderen til nutiden. Med lyde, lysdesigns, stemninger og spændende fortællinger bliver du ledt gennem 5 tidsaldre, hvor du vil opleve, hvordan mennesket altid er blevet påvirket af naturen. Mærk naturens magi på egen krop, prøv de små teststationer, og opdag, at du er del af noget større.

 

HVAD ER EN GEOPARK?

En geopark er et geografisk område, hvor landskabets særlige geologiske udformning har afgørende betydning for livet omkring det. Geoparken har fokus på forbindelsen mellem Jorden og mennesket. Det handler om at forstå sammenhængen mellem den natur, landskaberne har skabt, og den kultur, som er opstået og kun har været mulig i kraft af naturen. Det hele hænger sammen.
I foråret 2024 er Geopark Det Sydfynske Øhav udpeget som UNESCO Global Geopark. En UNESCO Global Geopark omsætter bl.a. FN’s 17 Verdensmål til lokal udvikling og fremmer forståelsen for, hvordan menneskets livsvilkår er bestemt af naturen.

 

HVOR LIGGER DEN?

Geoparken Det Sydfynske Øhav strækker sig over et stort areal af både land og vand, der inkluderer mange lokale fortællinger og oplevelser. Det er derfor ikke en park med en indgang. Det Sydfynske Øhav strækker sig fra Helnæs i vest til Langelands østkyst, afgrænset af Ærø i syd og den sydfynske kyst i nord. Fastlandsdelen af Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner er også en del af geoparken.

 

LIDT HISTORIE

Allerede i middelalderen var Sydfyn og Det Sydfynske Øhav kendt som et særligt, dejligt hjørne af kongeriget. Det var her, konger, adlen, kunstnere og tænkere tog hen for at få et frirum. Gennem historien har området været berømt for sine smukke landskaber, frodige natur og noget af verdens bedste vand for søfolk.

Samtidig findes hele 45 lokaliteter i området, hvor geologien er specielt interessant. Tre af dem i så høj grad, at de er udpeget som internationale ”Geosites”, nemlig Klintholm Kalkgrave, Ristinge Klint og hele Det Sydfynske Øhav. 55 øer og holme stikker op over det oversvømmede istidslandskab, og under vandet findes stadig spor efter skove og stenalderbopladser.

 

TAG PÅ EVENTYR I GEOPARKEN

  • Bliv klogere på geoparkens særlige geologi, natur og kulturhistorie. Du kan finde inspiration til at udforske området på egen hånd her.
  • Den sydfynske natur byder på et hav af oplevelser, og uanset årstiden kan du glæde dig til masser af gode stunder. Enten alene eller sammen med familie og venner. Find inspiration til planlægning af turen her.
  • Geoparken rummer mange forskellige aktiviteter for både børn og voksne. Til lands, til vands, på cykel og til hest. Her finder du forslag til nogle af de bedste oplevelser.