Kaleko Mølle

BESØG DANMARKS ÆLDSTE OG HYGGELIGSTE VANDMØLLE

I det bakkede sydfynske landskab ligger Kaleko Mølle – en charmerende gammel vandmølle med rødder tilbage til 1600-tallet. Først i 1912 forlod den sidste møller stedet, og siden har de stråtækte bygninger fungeret som museum. Både møllen og de naturskønne omgivelser begejstrer hvert år gæster i alle aldre.

 

VANDMØLLE I MINIFORMAT

Afprøv, hvordan en vandmølle fungerer i virkeligheden. Sammen med den lokale virksomhed Kami har Øhavsmuseet skabt en moderne kopi i miniformat, så både store og små ’ingeniører’ kan opleve, hvordan maskineriet arbejder. Den nye aktivitet på Kaleko Mølle er tilgængelig hele året rundt. Når du drejer på hjulet, viser den fine model præcis, hvordan det gamle mølleværk har produceret vandkraft gennem flere hundrede år, så bønder og borgere kunne få brød på bordet.

 

OPLEV VANDETS VEJE

Tag ungerne med på eventyr, og oplev Vandets Veje med vandbane og lytteposter, hvor I får sjove og lærerige fortællinger om vandets betydning for os alle sammen. Bagefter kan I vælge at tage en af de to vandreruter, der er designet til små fødder og ender ved Sundet eller Øhavet. Start ved Kaleko Mølle, og lad opdagelsesrejsen begynde.

Læs mere om Vandets Veje

 

SOMMERAKTIVITETER PÅ MØLLEN

Fra slutningen af juni og til midt i august kan I på møllecaféen opleve den lille særudstilling med rekvisitter fra “Nissebanden”. Hvem husker ikke Luntes kanel-drysse-maskine og hr. Mortensens dresserede ost? De mange fine ting er venligst udlånt af rekvisitør Bjarne Gadebusch.

I højsæsonen er der travlhed på møllen med forskellige aktiviteter. Vi plejer at få besøg af Fugleværnsfonden, Faaborg Snapselaug, Espe Husflid og skiftende værksteder, der bl.a. arbejder med uld, træ og bogbinding som i gamle dage.

 

MØLLEN OG MØLLERHJEMMET INDEFRA

Om sommeren har du chancen for at udforske Kaleko Mølle indefra. Oplev det gamle mølleværk, som gennem generationer har drevet den store kværn, der forvandlede bøndernes korn til mel. Mølleren og hans familie boede på stedet, og du kan gå på opdagelse i de små stuer, der er indrettet, som et møllerhjem så ud i begyndelsen af 1900-tallet.

 

Ønsker du en rundvisning på møllen, så se mere her.

Ønsker du at blive frivillig på møllen, så læs mere her.

 

Åbningstider 2023

Prices Havevej 38, 5600 Faaborg


Hele året: Fri adgang til møllens område

Sommersæson (juli-august): Gratis adgang indenfor på møllen og i cafeen alle dage kl. 10-15


 

Læs eller lyt også til Dagbladet Informations nye artikel om Kaleko Mølle her.