mammut trail

MAMMUT TRAIL

Hop på din mountainbike i Svanninge Bakker og oplev det helt nye Mammut Trail.
En helt unik MTB-tur, hvor du følger i  mamuttens fodspor.

 

SÅDAN OPLEVER DU MAMMUT TRAIL

Medbring din egen cykel, og følg det afmærkede spor. Rundt på ruten møder du opsatte lyttestationer, hvor du bliver ført tilbage til dengang, hvor de allerførste mennesker tog på jagt i Danmark. Glæd dig til en tur med adrenalin og en indlevende fortælling. Du vil komme til at cykle lige dér, hvor jægerne i sin tid jagtede den store og imponerende mammut.

LYT MED NU

 

PRAKTISK INFO

  • På turen er opsat lyttestationer, som du selv aktivierer
  • Sporet sikrer, at du kommer forbi nogle af Svanninge Bakkers magiske udsigtspunkter.
  • Sporet er lavet, så alle kan være med. Oplevelsen er derfor oplagt for alle – lige fra familier og til erhvervsgrupper.
  • Ruten er 5,2 km.
  • Start ved p-pladsen i Svanninge Bakker, Odensevej 173, 5600 Faaborg
  • Turen er gratis.
  • Det er skuespiller Thomas Levin, der lægger stemme til fortællingen

 

OPLEV DE BAKKER, SOM MAMMUTTEN LEVEDE I

I slutningen af sidste istid, for ca. 16.000 år siden, smeltede tusindvis af kubikkilometer is væk fra Fyn, og efterlod det terræn vi ser i dag. I takt med at isen smeltede væk indvandrede først tundraen, og istidens kæmpedyr: mammutter, uldhårede næsehorn, bjørne og bla. rensdyr. I fodsporene på disse fulgte de allerførste danskere, nemlig små grupper af jægere, der søgte lykken i denne nordlige udørk. De var stærke, seje, snarrådige og modige, og brugte krop og instinkter til at nedlægge istidsdyrene. I dag er dyrene og jægerne væk, men det fantastiske landskab ligger tilbage i Svanninge Bakker, hvor plov og veje ikke har forvansket sporene af isen og smeltevandet. Dette er det samme landskab som mammutterne og jægerne vandrede i.

Museumsinspektør Poul Balter Heide fortæller: ”Vi er på Øhavsmuseet superstolte over at være del af projektet med at skabe nye oplevelser i Svanninge Bakker. Sammen med Nordea-fonden er vores ambition, at få flere danskere lokket ud i naturen ved at skabe kulturhistoriske oplevelser, der kobler indsigt og viden med alle mulige former for brug af naturen – og her har det været et stort ønske at skabe noget formidling til de mange, der gerne hopper på cyklerne. Vi har skabt en oplevelse, hvor den ikoniske mammut er omdrejningspunktet, simpelthen fordi cyklerne kører direkte i det landskab, hvor de majestætiske dyr gik – og de var nogle seje krabater, ligesom mountainbikene. Målet er at koble adrenalinen og farten i cykelturen med fortidsjægernes puls, spænding og adrenalin. Vi bruger kort sagt kroppen til at bygge bro på tværs af årtusinder.

 

Når du besøger Mammut Trail, kommer du til forskellige lytteposter. Hver lyttepost, har tre forskellige lydfortællinger.

  • Lyd-fortælling 1 – Her får du tips til, hvordan du kan køre endnu bedre, og hvad du fx skal være opmærksom på, når du kører på det næste stykke af ruten.
  • Lyd-fortælling 2 – Her kan du høre om den natur, du kommer igennem på ruten.
  • Lyd-fortælling 3 – Her får du en historie serveret om mammutter og jægere.

Hent kort

Du kan hente kort over hele MTB-området i Svanninge Bakker kort svanninge bakker og Gåsebjerg Sand. På kortet er Mammut Trail også indtegnet. Rigtig god tur!

 

Mammut Trail er del af Sydfyns Alper MTB.

TAK

Mammut Trail er skabt i samarbejde med Sydfynske Alper Sti og sporbyggere, og Geopark Det Sydfynske Øhav og Naturstyrelsen.
Projektet er støttet af Faaborg-Midtfyn Kommune og Nordea-fonden.