OCR i stenalderen 7. sep.
Den 7. september afholder Outdoor Sydfyn traditionen tro det årlige OCR-løb. I år skal deltagerne bl.a. prøve strabadser tilbage i historien. Kan de løfte sten til en gravhøj og se en mammut i øjnene?
Alle er velkomne til at kigge med, når deltagerne tager udfordringen op. Det sker på plænen ved Øhavsmuseet fra kl. 10.
Hvad er OCR?
Et OCR- løb, som står for “Obstacle Course Race” (forhindringsbaneløb på dansk), er et løb hvor deltagerne skal løbe en bestemt distance og samtidig overvinde en række forskellige forhindringer. OCR løb er alsidigt, sjovt og udfordrende.
Stenalderløftet
På Øhavsmuseet skal deltagerne prøve kræfter med 2 poster. Den første post er “Stenalderløftet”, hvor de skal løfte sten, som man i sin tid gjorde ved gravhøjene. Det krævede i sin tid 15 – 20 mand at bygge en gravhøj. Hvad kan deltagerne i OCR-løbet løfte?
Vi skal helt tilbage til Bondestenalderen (3500 – 2800 f. Kr.) for at finde perioden, hvor gravhøje blev bygget. De kunne enten være runde, lange eller som jættestuer. De har bestået af 4 til 10 meget store sten, hvor på der er lagt en større sten som overligger hen over selv gravkammeret. Man byggede ramper af jord til at få de store overliggere på plads, og man anvendte også “rullepinde” (træstammer) for at få trukket stenene op på plads.
Den sidste istid efterlod store mængder af sten liggende rundt omkring i landskabet, så det har ikke været svært at finde brugbare sten. I dag regner vi med, at de har bygget disse gravhøje for at vise datidens territorier.
Mammutten
Engang levede der mammutter i Danmark. Måske har der gået en mammut lige, hvor du står? Vi ved i hvert fald at mammutten har været i området omkring Faaborg, da der nord for Faaborg (ved Østrupgaard) er fundet en mammut-tand, som du kan se udstillet på Øhavsmuseet.
Den uldhårede mammut uddøde for 12.000 – 10.000 år siden angiveligt som følge af klima- og vegetationsændringer, muligvis i kombination med jagt.
De største mammutter kunne blive over 4 meter høje og veje op til 10 tons. Den oppustelige mammut, du kigger på her, er derfor i størrelse, som er realistisk. Det er derfor lidt af en test for OCR-deltagerne, at de skal kravle op, og se mammutten i øjnene.
Hvorfor er Øhavsmuseet med til et OCR-løb?
Kulturhistorien er alles historie, og derfor ser Øhavsmuseet det som sin opgave at formidle om historien på alverdens forskellige platforme og overfor forskellige målgrupper. Ved at formidle om gravhøje og mammutter under et OCR-løb, er det håbet at vække interessen for historien blandt mennesker, der måske sjældent besøger museer.
Tilmeld dig som deltager
Ønsker du at deltage i løbet, er det forsat muligt at tilmelde sig her https://www.outdoorsydfyn.com/ocr