I år er feststemningen helt i top til Dansk Mølledag, da der er særligt gode nyheder for Kaleko Mølles fremtid. Søndag d. 16. juni kl. 11 kan du høre museumsdirektør Peter Thor Andersen fortælle om visionerne for møllen. Øhavsmuseet kan nemlig meddele, at de overtager skødet til Kaleko Mølle fra Faaborg-Midtfyn Kommune med et tilsagn om driftstilskud på 200.000 årligt. Traditionen tro er møllen åben for besøg denne søndag, hvor du kan opleve mølleværket helt tæt på og høre om møllens historie og fremtid.

 

Møllen er menneskets første ikke-menneskelige arbejdskraft

Selvom vores energiforbrug for alvor er kommet på dagsordenen med klimaforandringerne, så er det nok de færreste, der i dagligdagen tænker over, hvilket overskud det i grunden giver at kunne bruge energi uden at røre en finger.

For de fleste er det dog ikke noget nyt, at energi ikke altid har været ensbetydende med strøm i en stikkontakt. Indtil vandmøllerne tog sit indtog i Europa i middelalderen, var den primære energikilde muskelkraft fra mennesker og dyr. Det er med historiker Lynn Townsend White Jr.’s ord middelalderens største triumf, at vi for første gang “byggede en kompleks civilisation, som ikke hvilede på ryggen af svedende slaver eller kulier, men først og fremmest på ikkemenneskelig arbejdskraft”.

 

Bevaring af Kaleko Mølle

Kaleko Mølles historie går helt tilbage til middelalderen, og selve mølleværket er et unikt indblik i den teknik, som har været revolutionerende for mennesket. Nu fik man naturens kræfter til at erstatte de mange timers muskelarbejde ved kværnen, som var nødvendigt for at sikre familiens daglige brød. Selvom vandmøllerne i dag ikke er rentable og erstattet af andre energikilder, er de væsentlige brikker i puslespillet om vores kulturarv og ifølge Museumsdirektør på Øhavsmuseet Peter Thor Andersen vigtige at bevare. Derfor glæder det ham, at en aftale med Faaborg-Midtfyn Kommune nu er på plads, hvor skødet overdrages til Øhavsmuseet med et tilsagn om driftstilskud:

 Vi er utrolig glade for, at vi nu kan komme i gang med det store vedligeholdelsesarbejde, som bygningen og konstruktionerne trænger til. Det giver os tilmed mulighed for at skabe endnu bedre formidling om møllens betydning. Det giver en ekstra dimension til forståelsen, når man står foran møllehjulet, der bliver drevet rundt af det rindende vand, eller står ved bageovnen og ser, hvor stort det rum er, der skulle fyres op med brænde, inden man kunne bage.

 

Kaleko Mølle er Danmarks ældste fungerende vandmølle, og til Dansk Mølledag samt i sommerferien kan du udforske møllen indefra og opleve det gamle mølleværk, som gennem generationer har drevet den store kværn, der forvandlede korn til mel for bønderne i området.

 

Mølledagens program på Kaleko Mølle

Kaleko Mølle er åben fra kl. 10 – 15

 

Kl. 11 fortæller Museumsinspektør Tissel Lund Jacobsen og Museumsdirektør Peter Thor Andersen om møllens historie og visionerne for møllens fremtid.

 

Hele dagen er der adgang indenfor i møllen, hvor du kan komme helt tæt på og opleve det gamle mølleværk, som gennem generationer har drevet den store kværn. Du kan også gå rundt i møllehusets små stuer, der har været beboet af møllerfamilier helt frem til 1912 og er indrettet som et møllerhjem så ud i 1800-tallet.

 

Vandmølle i miniformat: Afprøv, hvordan en vandmølle fungerer i virkeligheden. Sammen med den lokale virksomhed Kami har Øhavsmuseet skabt en moderne kopi i miniformat, så både store og små ’ingeniører’ kan opleve, hvordan maskineriet arbejder. Når du drejer på hjulet, viser den fine model præcis, hvordan det gamle mølleværk har produceret vandkraft gennem flere hundrede år, så bønder og borgere kunne få brød på bordet.

 

I møllecaféen sørger Kaleko Mølles frivillige for at du kan købe kaffe og kage og se den fine, lille særudstilling med rekvisitter fra DRs julekalender “Nissebanden”, som er optaget i Kaleko Mølle. Hvem husker ikke Luntes kanel-drysse-maskine og hr. Mortensens dresserede ost? De folkekære ting er venligst udlånt af rekvisitør Bjarne Gadebus.

 

Hvad er Dansk Mølledag?

Dansk Mølledag er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor historiske vand- og vindmøller i hele Danmark åbner dørene. Dansk Mølledag arrangeres af Dansk Møllerforening, der er en landsdækkende forening, som arbejder for at øge viden om betydningen af vores kulturhistoriske vind- og vandmøller. Netop i disse år kæmpes der en stor kamp for at bevare vandet til de få fungerende vandmøller, der er tilbage. “I dag har vi mistet fornemmelsen for, hvor meget energi vi bruger. En mølle, der før var helt central i det lokale samfunds kraftproduktion, leverer mindre kraft end en almindelig bil gør i dag. Det energiforbrug, vi har i dag, er stort, men ikke til at have et forhold til. At være på en historisk mølle i funktion, giver en unik oplevelse af kraft og energi” – Susanne Jervelund, formand for Dansk Møllerforening. På mølledagen bliver der lejlighed til at komme indenfor i en historisk mølle og se, hvordan en mølle er opbygget, og hvordan den fungerer. På en del af møllerne får gæsterne også mulighed for at opleve – se, høre og mærke – hvordan kræfterne i vind eller vand bliver brugt til at male korn til mel i møllens kværne – og til drift af andet maskineri i møllen.