Elsker du også de gode historier fra dengang farfar var ung? Så glæd dig til STAVN 2022, der udkommer frisk fra trykken, fyldt med sjove og spændende beretninger fra Faaborg-egnen. Udover at glæde sin trofaste læserskare gør STAVN sig også godt som julegave til enhver, der er nysgerrig på områdets historie.

”Vi er superstolte over at kunne udgive STAVN for 35. år i træk,” fortæller Faaborgs arkivleder og museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen.” Årbogen, der er et samarbejde mellem lokale arkiver og folkemindesamlinger, tager i år læserne med på en tidsrejse, der rummer alt fra en fastelavnsfest på Bjørnø i 1901, mystik omkring sejlads af tyske tropper fra havnen – og stormflodens hærgen i 1872. Et emne, som nutidens oversvømmelser igen har gjort aktuelt.”

Kom med bag kulissen, og oplev livet på landet i lyst og nød – om slægten Vanddam, rejsen til Amerika med oceandamper og en uheldsvanger spådom. Om en heldig dragons besøg på Stormgården i 1864 til gårdens nye status som folke- og naturgård. Endelig kan en beretning fra Dyssemarksgård på Horne Land afsløre, at landmandslivet i 1960’erne bød på et noget mere jævnt og muntert liv på jord, selv om man stadig måtte slide som en hest.

Få også den farverige gennemgang af Svanninge Kirkes historie, som spænder lige fra præsten, der spillede en tvivlsom rolle under Grevens Fejde, til pastoren, der kørte taxa ”i Faderens, Sønnens og den heldige Hånds navn”. På true crime-fronten blev Mosegården i Nab pludselig base for Rejseholdet med den kendte Hans Jørgen Bonnichsen i spidsen. Fundet af et lig i Faaborg fjord blev starten på flere års efterforskning. Læs om dét og meget mere i STAVN.

Hvad enten man er ny her på egnen eller aldrig rigtig har forladt kommunegrænsen, kan STAVN både underholde og gøre os klogere på det lokalsamfund, vi er en del af.  Årbogen kan købes i Faaborg hos Bog&Idé, Walthers Kiosk, Øhavsmuseet og de lokale arkiver. Prisen er 100 kr.

Foto: En stolt museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen med årets STAVN