Elsker du de gode historier fra dengang farfar var ung? Så glæd dig til den 16. november, hvor STAVN 2021 udkommer frisk fra trykken, fyldt med sjove og spændende beretninger fra Faaborg-egnen. Udover sin trofaste læserskare gør det årlige STAVN sig også godt som julegave til den, der er nysgerrig på lokalområdets farverige historie.

 

Årets udgave af STAVN byder blandt andet på et smugkig i en ung kokkepiges dagbog fra 1951, hvor hun netop er undsluppet en skrækkelig advokatfrue fra Odense og nu har fået plads hos den rare grevinde i ”Villa Nobis” under Brahetrolleborg. Snart inviteres hun på kaffe på Korinth Kro af godskontorets flotte kontorist.

”Det er med stolthed, at vi nu for 34. år i træk udgiver årsskriftet, der er et samarbejde mellem arkiver og folkemindesamlinger på Faaborg-egnen,” fortæller Faaborgs arkivleder og museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen. ”De 14 artikler tager læseren med på en tidsrejse, der rummer alt fra englænderkrigen på Sydvestfyn til Faaborgs tidligere epidemier. Et emne, som coronaen i den grad har gjort aktuelt igen.”

Fra kærlighed til håb

50 år før kokkepigens erindringer bliver det gode træskib ”Håbet” bygget i Faaborg som et 2-masters handelsskib, hvis første ejer var H. Rasmussen i Bøjden. I 120 år lever ”Håbet” en omtumlet tilværelse, inden Træskibsforeningen Faaborg køber det tilbage til byen i 2016. Bl.a. kan man i 2002 læse i Fyens Stiftstidende, at skibet på sin vej til Caribien er blevet ramt af en flodbølge og er tæt på forlis. Senere får skibet stjernestatus som kulisse i ”Far til fire – til søs”, og i dag kan man se det stolte sejlskib stævne ud på soldnedgangsture i Øhavet.

Hvad enten man er ny på egnen eller aldrig rigtig har forladt kommunegrænsen, kan STAVN både underholde og gøre os klogere på det lokalsamfund, vi er en del af.

Hæftet kan købes i Bog&Idé (Alstrøms), Østergade 36, 5600 Faaborg og på de lokale arkiver. Prisen er 95 kr.

Spørgsmål til STAVN kan stilles til Øhavsmuseets museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen her eller på tlf. 2075 2939.