Under Isen.

Kulturinstitutioner trodser corona med nyt virusvenligt format

Pressemeddelelse
I en tid hvor både teatrene og museerne er presset på at finde nye rum og måder at nå publikum på, trodser sydfynske kulturinstitutioner coronaen og udkommer på ny fælles og naturlig scene: Øhavsstien.
Før sommerferien sadlede både BaggårdTeatret i Svendborg, Øhavsmuseet og Faaborg Museum samt HCA Centret på SDU således om, og gik efter at udkomme med et nyt format 12. september. Endda med et stjernehold af skuespillere.

Konkret foregår det på Øhavsstien, hvor en ny type teaterforestilling får premiere 12. september. I de bærende roller er Rosalinde Mynster, Elliott Crosset Hove, Sonja Richter, Sofie Torp og Pilou Asbæk.
”Under Isen” hedder den usynlige teaterforestilling, der blander fiktion og drama med historisk virkelighed fra de lokaliteter, man bevæger sig igennem. Det er publikum, der giver fortællingen ben at gå på – 7 km i alt – og det i et ret så opadgående terræn.

”At få flere ud i naturen er et af vores store mål her på Øhavsmuseet, og derfor glæder vi os meget til at præsentere Under Isen. At kunne følge den smukke Øhavssti med kig over Det sydfynske Øhav, mens en lydfortælling udfolder sig præcist i det landskab, du kigger på, bliver ganske unikt. Jeg tror på, at Under Isen vil få flere faste teatergængere til – måske for første gang – at snøre vandreskoene,” siger direktør for Øhavsmuseet Peter Thor Andersen.
Museet har bidraget med viden om istiden og om Riborg Voigt – H.C. Andersens første og indtil videre lidt ukendte forelskelse. Udover de to møder man også malerne Anna og Fritz Syberg samt en fiktiv arkæolog, der hjælper publikum med at springe mellem tiderne.

”Jeg tror fremtiden er til at genrerne krydsbefrugter hinanden. At man tager det museale og krydser det med det dramatiske for eksempel, og at vi sammen finder nye måder at nå vores publikum på,” siger teaterdirektør Jakob Engmann fra BaggårdTeatret i Svendborg.
Konceptet ’usynligt teater’ har fået ben at gå på i Corona-tiden, hvor op mod 2000 publikummer har gået den første af slagsen, nemlig Sundets Stilhed fra havnen i Svendborg siden premieren.
Også Faaborg Museum oplever, at museets kunst og kunstnere sættes i et nyt og tværfagligt perspektiv, når skuespillere giver liv og farve til museets kunstnere.

”Vi tror derfor også, at lydteaterforestillingen vil inspirere et nyt publikum til at komme ind på Faaborg Museum; borgere og gæster udefra, som gennem forestillingen er blevet nysgerrige på kunstnerne og på, hvordan den kunst, der tales om i forestillingen, faktisk ser ud i virkeligheden,” siger Anne Højer Petersen, direktør for Faaborg Museum. Både hovedværker og mindre kendte værker af Fritz Syberg kan opleves på museet, og indtil d. 8. november viser museet desuden stor særudstilling om Anna Syberg.

FACTS OM UNDER ISEN

Under Isen kan opleves af alle fra den 12. september.
Man downloader app’en Baggårdteatret og køber Under Isen på enten dansk, tysk eller engelsk til 79 kr. / 10 Euro
Start: Det nye Øhavsmuseum, Havnegade 3, Faaborg / Varighed: Ca. 2,5 time. / Distance: 7 km.
Slut: Restaurant Skovlyst mellem Svanninge Bakker og Bjerge, Odensevej.
Transport tilbage til byen: Bus 141 og 111 kører tilbage til Faaborg fra Restaurant Skovlyst
Medbring: Opladt telefon, hørebøffer og vand.

Under Isen er skabt i samarbejde mellem BaggårdTeatret, Faaborg Museum, Øhavsmuseet, Svanninge Bjerge, HCA Centret på SDU (projektet Danske Digterruter) og Skovtrolden.
Forestillingen er støttet af Nordea-Fonden og Kulturregion Fyn.