I Arresten, der er del af Øhavsmuseet i Faaborg, er det altid en stor glæde at lukke folk bag lås og slå. Det var derfor også et mindre chok, da museet, ligesom alle andre institutioner, måtte lukke ned grundet risikoen for COVID-19. Museet valgte dog hurtigt at vende denne lukkeperiode til en ny mulighed. Perioden uden gæster har givet rum til at Arresten har fået en designmæssig ”makeover”.

Direktør på Øhavsmuseet Peter Thor Andersen fortæller:
”Vi har i længere tid drømt om at skabe en ny identitet på museet, og da vi pludselig ikke længere skulle åbne for skoleklasser og turister, greb vi muligheden til at udvikle nyt. Første etape er klar omkring Pinse og dernæst følge næste etape op til sommerferien, hvor aktiviteten ”Kend en Kriminel” åbner for sommerferiens gæster.

 

Demokrati, frihed, ret og straf

Arresten gør det muligt at opleve livet bag tremmer i et dansk arresthus. Helt konkret rummer museet en cellegang, der matcher den, du møder i et arresthus i dag. Du kan også besøge et retslokale samt flere etager, der sætter fortiden og nutidens syn på ret og straf i perspektiv.

Arresten har en meget vigtig historie at fortælle. Friheden, demokratiet og retssystemet, som vi har i Danmark, skal vi aldrig tage for givet, og derfor er det også vigtigt løbende at sikre, at museets formidling er opdateret i relation til den tid, vi lever i. Den ”makeover” Arresten har fået, betyder ikke, at de udstillinger, Arresten indeholder, er ændret, men at det samlede udtryk har fået en kraftig overhaling. Det er sket i tæt samarbejde med fotograf Ard Jongsma og Peter Dam Designstudio. Det er første etape i en længere udvikling af Arresten, som Øhavsmuseet planlægger over de kommende år. Museet ønsker at skabe flere unikke oplevelser i og omkring Arresten, og derved sikre at endnu flere turister besøger museet og byen.

 

Arrest i striber

Til spørgsmålet, hvordan denne makeover helt konkret tager sig ud, svarer Peter Thor Andersen: ”Kort fortalt, så har Arresten fået striber! Vi har sammen med Peter Dam Designstudie skabt et univers, hvor billedside, grafik og logo samlet set giver en helhed, hvor der både er plads til de meget seriøse emner, og til de mere humoristiske. Vi er også helt bevidst gået efter, at det her ikke er et museum kun for de helt små. Vi vil gerne favne familier og de større børn, da emnet for Arresten ikke er det rene barnemad, og det synes jeg, vi er lykkes rigtig godt med.”

 

Øhavsmuseet – Arresten

”Som alle andre i Danmark, så ser vi meget frem til atter at kunne lukke op for gæster, og vi er allerede nu i gang med at sikre tiltag, der vil kunne fremme sikkerheden og muligheden for at åbne. Vi er dog også meget opmærksomme på, at Arresten er kendetegnet af mange små rum og smalle gange, så det vil komme an på en specifik vurdering, når vi kender krav fra Sundhedsstyrelsen. Vi savner at møde museets gæster, og her i forårsmånederne har det særligt været særligt trist at måtte aflyse de mange besøg fra skoler og fra grupperejsende. Lige nu ser vi fremad og håber, at vi får mulighed for en genåbning, så vi udover at få gang i museet også kan støtte det lokale turist – og butikserhverv, der på alle måder har behov for, at Sydfyn til sommer emmer af liv,” slutter en fortrøstningsfuld Peter Thor Andersen.

Sommerens aktivitet ”Kend en Kriminel” er støttet med 8.000 kr. fra Kultur- og Lokalsamfundsudvalgets under Faaborg-Midtfyn Kommune.