På Øhavsmuseet Faaborg skydes det nye år i gang med en fantastisk nyhed. Nordea-fonden har nemlig valgt at støtte museet med 9,9 mio. kr. Fondsmidlerne skal over de kommende 3 år bruges til at danne fællesskaber og oplevelser, der får flere ud i det fri. Omdrejningspunktet er Øhavsmuseets ambition om at bruge naturen, kulturen og naturens påvirkning på vores sind til at gøre mennesket klogere på sig selv. Ambitionen er at styrke danskernes livsglæde ved at genskabe deres relation til naturen.

Øhavsmuseets aktiviteter kommer bl.a. til at indbefatte en masse levende formidling, udvikling af temaruter i naturen og skræddersyede oplevelser omkring bl.a. snorkling, cykling og vandring. Fokus bliver også på natur- og kulturevents, hvor nogle afvikles med udgangspunkt i Øhavsmuseets besøgscenter på Faaborg Havn, mens andre placeres i Det sydfynske Øhav og bakkelandskabet.

Øhavsmuseets direktør Peter Thor Andersen sætter ord på:

”Vi kan slet ikke få armene ned! Den her anerkendelse fra Nordea-fonden bekræfter, at vores ambition om at skabe oplevelser, der bruger kulturen, naturen og psykologien til at gøre mennesket klogere på sig selv, vækker genklang. Det betyder også helt lavpraktisk, at vi nu for alvor kan sætte strøm til en bred vifte af initiativer og aktiviteter, som vi længe har drømt om.

Vi lever i en tid, hvor mange har glemt, hvor de kommer fra. Vi vil genskabe menneskers forbindelse til deres rødder og til naturen, for så tror vi på, at de vil stå stærkere i en foranderlig verden. Vi vil invitere gæster med ud i naturen, for at de kan blive klogere på sig selv og deres historie. De skal bekræftes i, at de er del af noget større. Midlet er at skræddersy aktiviteter, der kombinerer indsigt i kultur, natur og naturens påvirkning af vores sind.”

Nordea-fonden har et særligt fokus på at støtte projekter, der får flere ud i det fri.

”Med indsatsen forventer vi, at Øhavsmuseet sætter nye standarder for formidling i det fri. Det er et ambitiøst projekt, som med en mangfoldighed af aktiviteter for både naturvante og mindre naturvante vil skabe nye fællesskaber og styrker den lokale selvforståelse,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

 

Rødder, relationer og lokal bæredygtighed

Midlerne fra Nordea-fonden skal anvendes under tre hovedoverskrifter, der uddybes nedenfor. For det første skal der skabes et lokalt fællesskab, der får base i besøgscenter på Faaborg havn. For det andet skal der laves en masse aktiviteter i det fri og sidst, men ikke mindst skal der etables samarbejder med lokale, så en udvikling af Øhavsmuseet også løfter den lokale egn.

 

 1. En lokal bevægelse skabes ved fællesskabets bål

Med støtte fra Nordea-fonden vil Øhavsmuseet Faaborg skabe et lokalt fællesskab. Her inviteres indenfor til langbordsmiddage, talks og workshops, og helt lavpraktisk manifesteres fællesskabet ved et stort samlende bålsted. Lige siden tidernes morgen har mennesker samles om bålet, og derfor bliver bålet også det naturlige samlingssted for Øhavsmuseet. Allerede i foråret vil museet invitere til de første arrangementer i det fællesskab, der får navnet Klub Ø.

 

 1. Aktiviteter i det fri

I besøgscentret på Faaborg Havn støtter Nordea-fonden også, at besøgende kan få en introduktion til områdets unikke sydfynske natur. Det bliver her besøgende præsenteres for en masse aktiviteter i det fri. Og det bliver her, de kan låne varmt tøj fra ”gråvejrs-grejbanken”, finde informationer om cykeludlejning eller f.eks. sikre sig en plads på en guidet kanotur. Øhavsmuseet får også mulighed for at udvikle en masse oplevelser i det fri. Det kan være alt fra stillevandringer med guide på Øhavsstien, tidsrejser via VR-briller eller snorkelture, hvor børn finder stenalderens flintesten på havbunden.

 

 1. Samarbejder sikrer lokal bæredygtighed

En vigtig brik, i det kommende arbejde, bliver at sikre samarbejder lokalt, så udviklingen forankres, og bæredygtighed sikres. Lokale klubber, foreninger og erhvervsdrivende skal være med til at præge og udvikle diverse aktiviteter. Offentlige instanser som Faaborg-Midtfyn Kommune, Geopark Det Sydfynske Øhav, Destination Fyn og Trente Mølle Naturskole er også partnere, så forankring også efter projektets ophør er tænkt ind fra start.

 

Fotos

 • Direktør for Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen og direktør på Øhavsmuseet Faaborg Peter Thor Andersen. Fotograf Morten Nilsson for Nordea-fonden.
 • Snorkeltur til stenalderen. Fotograf Ard Jongsma for Øhavsmuseet Faaborg.
 • Vandring i det fri. Øhavsmuseets Poul Baltzer Heide viser vej. Fotograf Ard Jongsma for Øhavsmuseet Faaborg.

Fotos kan frit benyttes, hvis fotograf krediteres.

 

Fakta om projektets partnere

Projektet er et samarbejde mellem en lang række aktører. Blandt de væsentlige er følgende:

 • Nordea-fonden har et almennyttigt formål. Fonden uddeler årligt ca. 500 mio. kr. til projekter der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. nordea-fonden.dk.
 • Øhavsmuseet Faaborg er et kulturhistorisk museum beliggende i Faaborg-Midtfyn Kommune. Museet består af en række udstillingssteder og har derudover et stort fokus på at lave aktiviteter i det fri. Se mere på ohavsmuseet.dk.
 • Geopark det Sydfynske Øhav arbejder for etablering, udvikling og drift af geoparken. Målet er en udnævnelse som UNESCO Global Geopark inden for en kort årrække. Se mere på naturturisme.dk.
 • Destination Fyn er den fynske klynge indenfor turisme og oplevelsesøkonomi og er baseret på et offentligt-privat samarbejde, der drives af et sekretariat under Erhvervshus Fyn. Klyngen har godt 200 medlemmer. I denne sammenhænge er fokus på at skabe lokale fællesskaber, som også kan appellere til områdets gæster. Se mere på visitfyn.dk.
 • Trente Mølle er en bredt favnende naturskole, der bl.a. har fokus på udvikling af lejrskoler, formidling til grupper med særlige behov, udvikling af infrastruktur i naturen og f.eks. uddannelse af naturguider.

 

 

Kontakt

Direktør Peter Thor Andersen, Øhavsmuseet Faaborg. Mobil 20752930 eller mail pta@ohavsmuseet.dk

Kommunikationschef Tine Wickers, Nordea-fonden. Mobil 2840 8480 eller mail tw@nordeafonden.dk.