Nyt besøgscenter på vej

Øhavsmuseum for indre og ydre landskaber

UDSTILLINGER • NATUR • BESØGSCENTER • FÆLLESSKAB

ØHAVSMUSEET FAABORG SKABER DET FØRSTE BESØGSCENTER I DANMARK, DER BRUGER NATUREN, HISTORIEN OG PSYKOLOGIEN TIL AT GØRE MENNESKET KLOGERE PÅ SIG SELV.

 

FINDER DU DINE RØDDER – FINDER DU DIG SELV

Øhavsmuseets ambition er at skabe fællesskab om historien på en helt ny måde. Vi tror på, at hvis du finder dine rødder i naturen, bliver du bedre til at navigere i en kompleks verden. Vi tager derfor udgangspunkt i det moderne menneske, og vil i besøgscentret fremme, at du på egen krop mærker, hvordan naturen påvirker dig. Det vil forhåbentligt gøre dig nysgerrig efter indsigt i, hvordan landskabet og naturen til alle tider har påvirket os som individer og som samfund. Det betyder også, at det nye besøgscenter ikke er et museum i traditionel forstand.

Besøgscentret bliver rammen om markante udstillinger, der vil inddrage naturens egne elementer til at give besøgende et fascinerende indblik i vores historie. Ambitionen er at skabe en besøgsoplevelse, der tilbyder en hidtil uset kombination af natur, psykologi og kultur; hvor du får mulighed for at mærke din egen reaktion på naturens forskellige påvirkninger. Hvorfor gør det dig tryg at kigge ind i bålets flammer? Hvorfor virker mørke skræmmende for nogen? Og hvorfor kan din hjerne afkode mange flere sanseindtryk midt inde i en skov, end i en storby?

 

INDGANGEN TIL NATUREN FINDES PÅ FAABORG HAVN

Denne måde at tænke en ny anvendelse af historien og naturen på er oplagt at placere langt væk for de store byer – og hvor er bedre, end i Faaborg, midt mellem Svanninge Bakker og Det Sydfynske Øhav?

Oplevelsen i besøgscentret skal give blod på tanden til at forsætte i det fri. Det kan enten være sammen med Øhavsmuseet eller på egen hånd. Sammen med Øhavsmuseet kan du f.eks. tage på cykelture, opleve Øhavet fra kano, tage på fakkelvandring i Svanninge Bakker eller komme på ekspedition til Lyø.

 

KLUB Ø – FYNS NYE FÆLLESSKAB

Når besøgscentret slår dørene op, får du også mulighed for at tilknytte dig et større fællesskab, hvor vi bl.a. mødes til langbordsmiddage, talks, fællessang og aftenvandringer. Det er målet at lave en spændende vifte af aktiviteter og events i samarbejde med lokale foreninger og erhvervsdrivende. Allerede nu kan du blive del af fællesskabet, der bærer  navnet Klub Ø. Vi håber på at skabe en bevægelse, der styrker stoltheden, selvforståelsen og lysten til sammen at bruge det område, vi er en del af.
Læs mere om Klub Ø her

 

 

ARKITEKTKONKURRENCE ER STARTSKUD

Den 3. december 2019 blev resultatet af Faaborg-Midtfyn Kommune og Realdanias arkitektkonkurrence om at lave en udviklingsplan for Faaborg by og havn offentliggjort. Tre teams bestående af bl.a. arkitekter og klimaeksperter har arbejdet med opgaven om at skabe en sammenhængende plan, hvor der er fokus på både klimasikring og udfoldelsen af Faaborgs mange potentialer. I arkitektkonkurrencen er placeringen af et nyt besøgscenter en vigtig del af opgaven – og derved blev resultatet af konkurrencen også startskuddet for Øhavsmuseets ambitiøse plan.

Den samlede økonomi til dette projekt lyder på op til 125 mio. kr. Øhavsmuseet Faaborg har via finansloven tilsagn om støtte på 13 mio. kr. til besøgscentret, og Faaborg-Midtfyn Kommune har bevilliget 10 mio. kr. i 2021 og 2022. Museet har derudover en positiv fondsdialog, som styrker museet tro på, at projektet kan realiseres indenfor tidsrammen.

I maj 2020 beslutter kommunalbestyrelsen, at Øhavsmuseet permanent placeres på Faaborg Havn. Den nyhed lanceres samtidig med, at de første skitser over Besøgscentret offentliggøres. Læs mere her

 

 

UDBUD 

I forbindelse med udvikling af det nye museum,  lægges opgaver løbende i udbud. Lige nu er der udbud på opgaven med at være udstillingsdesigner. Du finder udbudet her udstillingsdesigner_øhavsmuseet