Vandringer, cykelløb og udstilling

Sydfyn er udnævnt som UNESCO Global Geopark – og det skal fejres! I dagene 9. – 12. maj kan du derfor glæde dig til stribevis af arrangementer rundt på hele Sydfyn.
Ærø, Langeland, Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommer til at emme af aktivitet. I fokus er friluftsliv, lokal mad og ny viden om den lokale natur-, kultur- og geologi-historie. Øhavsmuseet er naturligvis med.

Hvad er en geopark – se udstilling på Øhavsmuseet

Besøg Øhavsmuseet, og få forklaringen på, hvad geoparken er for en størrelse. Hvilke unikke geopark-spots finde du i nærheden, og hvordan er det muligt at besøge dem? Her kan du også hente vandrerkort o. lign, så du nemt kan opleve områderne på egen hånd.
Museet er besøgscenter for geoparken, og du kan derfor se en mindre udstilling om emnet. Det er gratis at besøge geopark-udstillingen.
Her er åbent torsdag kl. 10 – 16, fredag kl. 11 – 15 og lørdag – søndag kl. 10 -16.

Vandretur: Fra herregård til udflyttergård

Tag med på en vandring langs Øhavsstien fra godset Holstenshuus til Norden. Hør om Holstenshuus’ historie. Hvorfor havde Finstrup kirke en mærkelig form og hvorfor er kirken væk i dag? I Diernæs kigger vi på kirken og det gamle hospital.
Ved Solbjerg kigger vi ud over øhavet og hører om, hvordan landskabet så ud efter istidens slutning. Hvordan og hvornår endte vi med det landskab, vi kender i dag? Vi slutter ved ”Norden”, som er en udflytter bebyggelse fra Diernæs.

Dagens guide er museumsinspektør på Øhavsmuseet Anne Garhøj Rosenberg.

Vi mødes ved parkeringspladsen ved Holstenshuus.
Sted: Holstenshuus, Slotsalleen 3, 5600 Faaborg.
Tid: Fredag den 10. maj kl. 12.30
Pris: Gratis. Tilmelding her
Max deltagere: 30
Længde: 4 km
Yderligere: For alle (dog ikke gangbesværede): Husk praktisk fodtøj. 

Turen er en del af projektet Vandrefortællinger. Titlen er et spin på begrebet ”vandrehistorie” og afspejler projektets dobbelte sigte: At lægge et kulturhistorisk lag på Øhavsstien, og at fortælle historier, der er så gode, at man ikke kan lade være at tage dem med sig og give dem videre. For vandreren betyder det, at natur- og kulturoplevelsen på Øhavsstien smeltes sammen i en dybere oplevelse af Øhavets egenart. Bag projektet står Svendborg Museum, Ærø Museum, Marstal Søfartsmuseum, Øhavsmuseet og Langelands Museum – i tæt samarbejde med Geopark Det Sydfynske Øhav og de fire kommuner – med et fælles mål om at gøre Øhavets kulturhistorie nærværende for dem, der bor og færdes langs Øhavet i dag. Det kommende kulturhistoriske lag vil bestå både af ny historisk skiltning samt et tilknyttet lydunivers, der giver mulighed for yderligere fordybelse i de kulturhistoriske fortællinger, mens man går. Det gør historien vedkommende på en ny måde.

 

 

Cykelløb: Geopark Gravel – Det Sydfynske øhav rundt

Geopark Gravel er et helt nyt og spændende event over to dage arrangeret af Outdoor Sydfyn. Da Øhavsmuseet er besøgscenter for geoparken, er det selvfølgelig her cykelløbet skydes i gang.

Løbet har fokus på fællesskab og på en både naturskøn og fed gravel rute. Løbet er for dig, der vil køre sammen med andre og som sætter pris på smukke landskaber, unik natur, fedt terræn og massevis af grusveje. Der er også et konkurrenceelement med de fem/fire indlagte segmenter på hver etape, hvor tiden bliver logget. Der bliver ikke tidtagning på etapernes fulde længde.

Kom med til premieren den 10. og 11. maj 2024. Der er kun 60 pladser. Først til mølle.

Læs mere og køb startnummer her  https://www.outdoorsydfyn.com/havet-rundt

Fortællende træer og usynlige bopladser

Vi inviterer til arrangementet søndag den 12. maj kl. 14-16. Er du nysgerrig på de tidligere beboere i Det Sydfynske Øhav og interesseret i at lære om skabelsen af træskulpturer? Så kom med.
Anne Garhøj Rosenberg fra Øhavsmuseet vil fortælle om fundne bopladser og stenalderlandskabet i øhavet, mens træskulptør Balder Mo Schiøtte vil demonstrere, hvordan man skaber fortællende skulpturer af træ.

Arrangementet har til formål at indsamle inspiration og ideer til udviklingen af NAUTISK SKULPTURLEG, en ny type legeskulptur under vand, ledsaget af formidling på land. Alle interesserede inviteres til at deltage i udviklingen af ideer over en kop varm saft og en småkage. Eksempler på aktiviteter kan være sæsontraditioner som algefjernelse eller strandrensning. Sekretariatet bag geoparken opfordrer til lokalt ejerskab og håber på  deltagelse både i maj og fremover.

Tid: Søndag d. 12. maj kl. 14 – 16
Sted: Klinten Strand, klinteallé, 5600 Faaborg
Pris: Gratis
Tilmelding: Ikke nødvendig.
Arrangementet er støttet af Halbergs Familiefond og Albanifonden.