Når du træder ind ad døren på Øhavsmuseet kan du nu opleve en af Danmarks ældste runesten. Stenen har den meget korte tekst; “Aslakr”, og den har alle dage været genstand for stor opmærksomhed.

 

”Stenen har en ganske særlig fundhistorie, og det er ikke muligt at afgøre præcist, hvor stenen har stået oprindeligt. Men vi ved at den stammer fra Sydvestfyn. Det er måske ærgerligt, at vi ikke kan vide præcis, hvor stenen har stået oprindeligt – men samtidig betyder det jo, at runestenen tilhører os alle,”

fortæller museumsinspektør Tissel Lund Jakobsen.

 

Hvem var Aslak?

Aslak var en vikingehøvding som levede på Sydvestfyn i 700-tallet. Hans runesten, blev rejst af hans slægt som et mindesmærke over hans liv, og som en markering af hans magt i området. Aslak er et af de første mennesker på egnen, som vi kender navnet på.

 

”Når man rejste runesten, satte man dem tæt på et sted, hvor mange kom forbi. Og Aslak-stenen står i dag ved Øhavsmuseets indgang, hvor rigtig mange kommer forbi – og at den står præcist sådan, er der derfor en fin krølle på historien. Da stenen er danefæ, så skal den ifølge museumsloven være beskyttet i en montre, men den er indrettet, så du kan fornemme, hvordan det var at gå forbi en runesten i vikingetiden,”

fortsætter Tissel.

 

En af de ældste runesten i Danmark

Runestenen er en af de omkring 20 ældste runesten i Danmark. Runesten fra den tid finder du især i den sydlige del af landet. De var vigtige symboler for den kongemagt, der var ved at vokse frem, fordi stenene samtidig blev brugt til at markere deres territorium.
Selve runerne var kraftfulde tegn, som kun ganske få kunne skrive og læse. Skikken med at sætte runesten blev meget udbredt i løbet af vikingetiden, og teksterne på stenene blev også ganske lange.

 

Aslak trak Nationalmuseet til Faaborg

I efteråret 2007 kontaktede nu afdøde formand for grundejerforeningen Strandgårdsparken i Faaborg, Tage Andersen, Peter Thor Andersen på museet i Faaborg. Han mente at have set intet mindre end en runesten i høften ved grundejerforeningens egen strand. Museet indledte et samarbejde med Karsten Kjer Michaelsen fra Odense Bys Museer (dengang var museet i Faaborg ikke arkæologisk) og fik bjerget stenen. Opmærksomheden fra medierne var særdeles overvældende. Snart var der også henvendelser til museet, hvor nogle mente at kende en afdød stenhugger, som havde hugget sit navn (Aksel) i stenen i 1960’erne, og der var også andre overvejelser om teksten på stenen og dens herkomst.
Nationalmuseets runeekspert, Lisbeth Imer, kom til Faaborg og kunne dels bestemme med sikkerhed, at der var tale om en af Danmarks ganske tidligste runesten fra 700- eller 800-tallet, og dels tolke at teksten var navnet Aslak med tilføjelse af et ”r”, så betydningen var ”Aslaks”, dvs. at stenen var Aslaks sten.