For 800 år siden trådte Lyø ind på historiens Danmarkskort, da øen blev scene for en kongelig kidnapning. Kidnapningen ændrede Danmarkshistorien fra det ene øjeblik til det andet, og efterlod i nogle år Danmark stækket og sårbart.

Om aftenen den 6. maj 1223 blev kong Valdemar Sejr og hans søn, Valdemar den Unge, kidnappet fra deres lejr på Lyø. Bag kidnapningen stod grev Henrik af Schwerin.

 

Museumsinspektør på Øhavsmuseet Poul Baltzer Heide fortæller:

”Valdemar Sejr og hans søn havde været på jagt på den smukke ø, og vi ved fra samtidige kilder, at der på Lyø var både kronhjorte, dådyr og rådyr. Vi må forestille os, at stemningen i lejren om aftenen har været god efter en spændende dag med jagt. Her har været masser af god mad, øl og vin. Ikke desto mindre har jagtens strabadser og den kølige majluft drevet kongen og hans følge mod feltsengehalmen. Da mørket var faldet på og det store bål var blevet til gløder, så skete der pludselig noget: Maskerede mænd kom snigende i mørket, og hurtigere end nogen kunne nå at reagere, havde de hevet den søvndrukne konge og hans søn ud af deres senge. De bandt dem og kneblede dem, og de førte dem ned til både ved stranden. Herfra er de med lynets hast blevet sejlet ud til et ventende skib, der straks satte sejl mod Schwerin. Det hele har formentlig været overstået på ganske få minutter, og måske har kongens følge og vagter dårligt nok nået at opdage, hvad der foregik…”

 

Først flere år senere lykkedes det at forhandle sig frem til en enorm løsesum for Valdemar Sejr og Valdemar den Unge, og i mellemtiden var Valdemar Sejrs Østersøimperie faldet fra hinanden. Tilbage var et mindre, men måske også mere stabilt kongerige, der i størrelse minder mere om det Danmark, vi kender i dag.

 

Museumsinspektør på Øhavsmuseet Poul Baltzer Heide forsætter:

”Måske tænker mange, hvorfor kongen overhovedet gik på jagt på Lyø. Det gjorde han, fordi øerne i Det sydfynske Øhav var hans private dyrehave – dvs. at det kun var ham, der måtte gå på jagt i området. Stille og roligt kom der dog også bønder til, og hen imod slutningen af middelalderen i 14- og 1500-tallet var de landsbyer, vi kender i dag, opstået.

 

I dag kan du tage med Valdemar den Unge på lydrejse til Lyø

Du kan møde den unge Valdemar helt tæt på ved tage med på Øhavsmuseets lydrejse til Lyø – Havets Børn. Se mere på Øhavsmuseets hjemmeside eller se skiltene ved Ø-færgen og på Lyø.

Læs mere 

 

Hvis du vil læse mere

Hvis du vil læse mere om øerne i middelalderen og kongejagterne, kan du læse mere i Peter Thor Andersen og Poul Baltzer Heides artikel: ”På kanten af Danmark – jagt, bønder og øer i middelalderen” i bogen Landskaber og Strategier. Bogen er udgivet under Jysk Arkæologisk Selskab.