Øhavsmuseet præsenterer:
Hør landskabet synge!
Oplev en helt unik naturkoncert i Svanninge Bakker. Glæd dig en sanselig oplevelse, hvor fortid og nutid bliver ét og kultur og natur smelter sammen.
Tag den lune trøje på, og oplev aftenrøde i Svanninge Bakker, mens du lytter til ensemblet AFTENFRED. Glæd dig til en kulturel oplevelse på højeste kunstneriske niveau. Find din plads i græsset, på en bænk eller på et tæppe, alene eller i små grupper og lyt til sangen og naturens lyde. Herfra kan du nyde udvalgte naturskønne udsigter og opleve den forførende sang og oldtidens lokkeråd, lur og horn fra forskellige retninger. AFTENFRED fremviser originale iscenesættelser af musik og kulturarv, der også formidler dybe naturoplevelser og glemte musikalske glæder. En naturkoncert med AFTENFRED gør den danske sommeraften episk og magisk.
Kvinderne fra Stormgården er i marken!
At høre de smukke nordiske ko-lokkesange i landskabet, er en sjældenhed. Sangen kaldes for kulning i Sverige og for lokking i Norge. Det er oldtidens kommunikationsmetode, vores ældste folkemusiktradition, videreført og bevaret i ubrudt linje.
Aftenfreds naturkoncerter bygger på musikernes historiske research og ensemblet optræder i traditionelle folkedragter. Projektet bygger på kulturminder, oldtidslevn, kilder fra vikingetid og musikhistorie. Her er det kvindernes historie og stærke sangstemmer der viser sig som den bærende kraft, der giver os forbindelsen til naturen tilbage!
Oplev dette når kvinderne fra Stormgården tager os med i marken og synger aftenfreden ind! Bonden Rasmus Storm var nemlig spillemand i Haastrup på Fyn i 1700 tallet og nu er kvinderne fra Stormgården igen ude at synge og spille. Her deler de stolt ud af vor kulturarvs ædle gave i sommerens pragtfulde natursceneri.
Hør landskabet synge!
Ensemblet AFTENFRED overrasker og fortryller med deres kraftfulde stemmer. De evner at åbne publikums øjne, ører og hjerte for landskabets stilhed og storhed. De skaber sammenhæng mellem nutid og fortid og viser, at vi kan fordybe vores forhold til naturen. Publikum vil få en vedkommende og stærk oplevelse de sent vil glemme.
Virkemidlerne er forbløffende enkle, men bæres af excellent musikerskab og et originalt kunstnerisk greb. Med naturen som medspiller bliver stemmernes kraft næsten overnaturlige. Så hvis man følte sig rodløs inden, så vil det ikke vare længe… Her får man lov at mærke sin identitets dybe norrøne rødder skælve dybt og føle naturen sitre inden i, som havde man taget en slurk af mosekonens fortryllende bryg. For med AFTENFRED hører man virkelig naturens stemme blive vakt til live.
Personerne bag
Ensemblet består af sopranerne Margrethe Ingemann og Nadja Schmedes Enevoldsen, trompetist og lurspiller Sara Bruntse og sopran, skuespiller og naturvejleder Helle Thun, der har instrueret og og sammen med Sara er initiativtager til ensemblet. Alle er professionelle koncertsolister, der her mødes om deres fælles kærlighed og engagement for natur, miljø og guldet i den danske sangskat. De har med gruppen Aftenfred valgt at bruge deres højt specialiserede kunstneriske uddannelser til at løfte en sjælden og teknisk krævende folkemusik frem i et nyt (aften)lys, og aktivt medvirke til at skabe respekt for naturen og stolthed over vore danske folkeminder.
De fire kvinder formår at få landskabet til at synge. De kan kunsten at få naturens klang frem i landskabet og leverer smuk og original formidling af en glemt del af vores nationale kulturarv.
“Vi tilbyder højkvalitets naturformidling og sommerunderholdning der får dansk kulturarv til at stråle stolt. Vi har valgt at præsentere de danske kvindernes stærke sang gennem tusind år. De nordiske malkepigers, vikingevølvens og hyrdernes magiske musik, og vi er stolte af at præsentere en oldgammel dansk musiktradition på højt kunstnerisk niveau. Vi vil give naturen sin stolthed og stemme tilbage,” fortæller musiker Helle Thun.
Øhavsmuseet støtter op om koncerten, da denne koncert præcist ramme det, som museet ønsker at formidle.
På Øhavsmuseet ønsker vi at sætte fokus på den relation, vi mennesker har haft til naturen til alle tider. I den kontekst skaber Aftenfred en helt ny og unik kobling, som vi ser rigtig meget frem til at kunne tilbyde alle, der har interesse for naturen. Vi håber også med denne koncert at kunne lokke nye gæster med i Svanninge Bakker – dvs. de grupper der typisk ville have lyttet til en koncert på en mere traditionel scene. Koncerten er gratis at overvære, og det er på den vis også museet måde at sige tak på. Vi har oplevet en unik sommer her i Faaborg, og det vil vi gerne runde af på den bedste vis”, fortæller Anne Høyby, leder for formidling og salg på Øhavsmuseet.
Koncerten er skabt med støtte fra Slots – og Kulturstyrelsen, Nordea-fonden og Øhavsmuseet.
Praktisk info
- Tid: Onsdag den 25. august kl. 20-21.
- Mødested: P-pladsen, Odensevej 173, 5600 Faaborg. Kig efter Øhavsmuseets blå flag.
- Koncerten er for alle, og der er gratis entré.
- Det anbefales, at du medbringer tøj efter vejret.
- Øhavsmuseet udlåner lammeskind, som du kan sidde på. Du er også velkommen til at medbringe eget tæppe.