I 2019 besluttede kommunalbestyrelsen, at Øhavsmuseet kunne rykke ind på slagterigrunden i Faaborg og etablere et besøgscenter i Frølageret – en bygning, der tidligere var en del af Danish Crowns slagteri. I første omgang var det midlertidigt, men nu har kommunalbestyrelsen besluttet, at Øhavsmuseets besøgscenter permanent kan flytte ind i bygningen – på sigt med til- eller nybygninger alt efter behov.

Borgmester Hans Stavnsager (S) siger om kommunalbestyrelsens beslutning:

”Slagterigrunden er centrum for den udvikling af Faaborgs havneområde, som vi er i fuld gang med i disse år. Og Øhavsmuseet er en ledende institution, når det kommer til at formidle Øhavets, Faaborgs og hele kommunens historie. Derfor er det oplagt, at museets besøgscenter også på langt sigt skal ligge i hjertet af Faaborgs havn og kun få meter fra Det Sydfynske Øhav.”

Startskuddet til et helt nyt museum
Museumsdirektør Peter Thor Andersen, er henrykt over, at han og Øhavsmuseets besøgscenter nu permanent kan flytte ind på den attraktive plads på Faaborg Havn.

”Det er virkelig glædeligt, at kommunalbestyrelsen har taget denne beslutning, der for alvor skyder etableringen af et nyt museum i gang. At vi som museum på den vis bliver første trin i områdets forvandling, er også noget vi er meget stolte og ydmyge over,” siger Peter Thor Andersen.

Han fortæller, at Øhavsmuseet nu ser ind i en udvikling med to etaper.

”Fra juni og frem til påske 2021 tager museet fat på at omdanne bygningen på slagterigrunden til et besøgscenter. Allerede til sommer vil gæster kunne opleve de første aktiviteter, og til efterårsferien vil vi åbne dørene til et nyt samlingssted, hvor vi i de kommende år laver events og arrangementer. Det bliver også her, at besøgende kan opleve en introduktion til Geopark Det Sydfynske Øhav, og til påske næste år åbner vi en stor ny udstilling,” siger Peter Thor Andersen.

Samlet set investerer Øhavsmuseet godt 12 millioner kroner i denne fase, midler der kommer fra Nordea-fonden og finansloven.

Anden etape går ud på – sammen med Faaborg Midtfyn Kommune – at udarbejde en udviklingsplan og søge fonde om midler til at udbygge museet med en større permanent del, så Øhavsmuseet for alvor kan komme på det nationale landkort.

Illustrationer

Vedhæftede illustrationer er skitser af det kommende samlingssted i Øhavsmuseets besøgscenter. Disse er til fri afbenyttelse med kildehenvisning til Øhavsmuseet.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Hans Stavnsager, borgmester, 72 53 17 14
Peter Thor Andersen, museumsdirektør, 20 75 29 30