FLYGTNINGELEJREN

Ny fynsk forestilling giver international dagsorden en lokal stemme

En helt ny og medrivende teaterforestilling, sætter fokus på det at være flytning. Forestillingen Flytningslejren er skabt med udgangspunkt i autentiske beretninger fra flygtninge, der er kommet til Fyn i forbindelse med 2. verdenskrig og sidenhen. Det er en forestilling om at miste, kæmpe, elske og håbe. Om at rejse og være hjemløs i enfremmed verden. Og om at være fremmed på Fyn.

Af Øhavsmuseet Faaborg og Teater R

Skuespillere: Joakim Skovgaard og Amanda Radeljak
Instruktion og idé: Jeppe Sand
Dramatiker: Brian Wind-Hansen
Fotograf: Liv Kastrup
Scenemester: Martin Mørk
Dramaturg og Produktionsleder: Charlotte Schmidt Frandsen
Historikere: Peter Thor Andersen og Mette Broch Jakobsen.

Unikt samarbejde mellem teater og museum

Forestillingen er skabt i et unikt samarbejde mellem teater, museum og borgere. Teater R har stået for selve produktionen af forestillingen, mens Øhavsmuseet Faaborg har stået for at kvalificere det historiske indhold. I dette arbejde har museet bl.a. via medierne efterlyst historie fra mennesker, der har kendskab til flytningsskæbner fra 2. verdenskrig.
Dramatiker Brian Wind-Hansen – der har erfaring med at omsætte virkelighedens historie til teaterscenen – har stået for dramatiseringen af de mange fortællinger. Sceneinstruktør, Jeppe Sand, er både en af idémændene og instruktør på forestillingen. Jeppe har de sidste 10 år arbejdet med virkelighedsnær scenekunst, som han mener gemmer på nye opdagelser og refleksioner i sit zoom ind på mennesker.

Fra Taliban til Fyn

Forestillingen er bygget op over en række menneskeskæbner, og deres oplevelse dels i deres hjemland, under flugten og slutteligt her på Fyn. Vi kender alle historier om 2. verdenskrig eller om dem, der flygtede fra Taliban – men når man pludselig hører deres personlige og hårde fortællinger om liv og død og deres vej her til Fyn, så opstår der et særligt bånd mellem dem, deres historier og os. Krige er langt fra Danmark, mens deres ofre også er her blandt os. Ideen til forestillingen opstod på baggrund af Øhavsmuseets bog ”De uvelkomne fra ost”, som beskriver historiske flygtninge-fortællinger fra Danmark i forbindelse med 2. verdenskrig. Denne række af unikke fortællinger gav leder af Teater R Jeppe Sand ideen til at koble datidens fortællinger med nyere beretninger fra flygtninge. Om man er flygtet fra 2. verdenskrig, fra Taliban i Afghanistan eller i en gummibåd tværs over Middelhavet, så giver forestillingen Flygtningelejren deres skæbner en fælles stemme.

Tournéplan
Forestillingen har premiere på Ryslinge Højskole den 15. november. Herefter er den på turné rundt til flere fynske kommuner. I dagtimernes vises forestillingen for folkeskolens ældste klasser, mens den om aftenen vises som offentlige forestillinger. Du finder information om billetsalg via teatrenes egne hjemmesider.

Den 15. – 17. nov. Ryslinge Højskole, Faaborg–Midtfyn
Den 18. nov. Musikefterskolen i Humle, Langeland
Den 19. nov. Nørregaards Teatret, Odense
Den 21. nov. Hindsholmskolen, Kerteminde
Den 25. nov. Bastionen, Nyborg
Den 26. – 27. nov. BaggårdTeatret, Svendborg ()
Den 28. nov. Tobaksgaarden, Assens (www.tobaksgaarden.dk)
Den 29. nov. Byskolen, Faaborg-Midtfyn

Aldersgrænsen er 12 år.
Forestillingen er støttet af Kulturregion Fyn, Statens Kunstfond og FFD.

Kontakt ved spørgsmål

Spørgsmål ang. selve forestillingen stilles til Jeppe Sand, Leder af Teater R på jeppe@ryslinge-hojskole.dk
Se mere på teaterr.dk

Spørgsmål ang. Øhavsmuseet Faaborgs engagement i forestillingen stilles til museumsdirektør Peter Thor Andersen på mobil 20 75 29 30 eller mail pta@ohavsmuseet.dk

Fotos

Vedhøftet billede fra forestillingen. Fotograf: Liv Kastrup