Vognmuseet

Vognmuseet på Herregården Skovsgaard på Sydlangeland er den smukke ramme om et vognmuseum og et karetmagerværksted.

Vognmuseet er indrettet i den gamle hestestald. Her er der omkring 25 arbejds- og herskabsvogne, og flere af dem står i naturlige omgivelser. Brudekareten er forspændt en oldenborger i en gade i Rudkøbing i år 1900 med husfacader, brolægning, skilte og gadelamper. Bageren er ved at levere brød fra bagervognen, som står på en gårdsplads foran et lille bindingsværkshus. Høstpigen river korn sammen og høstkarlen langer det op på den store stiv- eller langvogn med kornlæsset. Den gamle jagtvogn fra grevskabet Tranekær står parat til at samle nedlagt vildt op i et skovlandskab, brandsprøjterne står i den sørgelige brandtomt fra et nedbrændt bindingsværkshus, og kanerne står i et vinterlandskab.

Endelig er der lige ved indgangen opsat det tidligere herskabsselekammer fra herregården Broløkke på Sydlangeland, og her vises der forskellige former for seletøj og sadler.

På første sal er der en mere traditionel vognudstilling med en lang række forskellige vogntyper. Skovsgaards egne vogne vises i udstillingen, men de fleste af vognene ejes af Keld Zawada, og enkelte af Øhavsmuseet.